Çocuğunuzu Arabada Mutlaka Ters Oturtun!

bayan trend - kadınlar için güzellik sırları

Bu konuyu mutlaka ciddiye alınız...!!!

Bu haberi manşetlerde görüp, yüreği burkulmayan ana baba yoktur. Fatma Naz araba koltuğunda ve arkada oturuyor olsaydı muhtemelen yaşayacaktı ama yine de ciddi biçimde yaralanacaktı. Zira cocuğu araba koltuğuna oturtmak yetmiyor, çocukların 2 yaşına kadar arabada yüzleri arka cama doğru bakar sekilde yani ters oturtulmaları gerekiyor. Zira düz oturtulurlarsa, ciddi omurilik zedelenmeleri yaşanabiliyor.

YASA NİHAYET ÇIKTI AMA EKSİK

Türkiye'de görmeye çok alıştığımız bir manzara; Çocuklar arabaya doluşmuş, ayağa kalmış bir o camdan bir bu camdan el sallıyor, bebekler annelerinin kucağında önde oturuyor.
Ülkemizde yeni yasalaştı; Yakın zaman kadar çocuklara araba koltuğu zorunluluğu yoktu. Artık 36 kiloya kadar tüm çocuklar araba koltuğuyla ve arkada seyahat etmek zorunda;Cezası ise 62 lira.
Yasanın çıkması çok önemli ama eksik çıkmış bir yasa. ABD'de çocukların bir yaşına kadar yüzleri öne dönük şekilde oturtulmaları yasak.
Araba koltuğu çocuğun yüzü arkaya doğru bakacak şekilde bağlanmak zorunda. Anne babalar tavsiye edilen ise en az 2 yaşına kadar çocuklarını arabada ters oturtmaları.

NEDEN TERS OTURTMAK GEREKİYOR?

Amerika'da yapılan bir araştırma trafik kazalarında ölen kişilerin yüzde 45'ini 16 yaşından küçüklerin oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Yani çocuklar araba kazalarında çok daha büyük tehlike altındalar. Zira omurgaları tam olarak gelismiş değil, ve zedelenme ihtimali çok daha yüksek.
Yine Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, ölümle sonuçlanan bu kazalarda 2 yaşın altında yaşamını kaybeden çocukların yüzde 75'i eğer arabada ters oturuyor olsalardı bugün hayatta olacaklardı.
Çocuk araba koltuğunda düz oturduğunda, vücuda bağlanan emniyet kemeriyle koltuğa sabitleniyor ve böylece kaza sırasında savrulmuyor.
Böylece Fatma Naz'ın durumunda olduğu gibi cocuk camdan fırlamıyor ama gelin görün ki düz oturduğunda bu kez başı desteklenmiyor ve çocuğun başı kaza sırasında şiddetli bir biçimde savrulmaya başlıyor.
Bu şiddette bir savrulmayı cocukların omurgası kaldıramıyor. Omurgada kalıcı hasar olabiliyor, hatta boyun kırılabiliyor. İki yaşından küçük çocukların omurgası tam olarak gelişmediğinden çok daha çabuk zarar görüyor.
Araba koltuğu ters bağlandığında yani cocuğun yüzü arka cama baktığında ise, çocuğun başı kaza sırasında çok daha destekli oluyor ve savrulmuyor.
Haberin ekindeki iki kaza simulasyonu videosunda nasıl bir fark olduğunu görebilirsiniz.
Manzara böyle olunca ortaya şu sonuç çıkıyor. Arabada düz oturan çocukların, ters oturan çocuklara oranla bir kazada yaralanma ihtimali 5 kat daha fazla.Bu rakamlar ABD kaynaklı. Avrupada isveç gibi ülkelerde ise çocuklar 4 yaşına kadar arabada ters oturtuluyor.

ANNELER ACELECİ DAVRANIYOR

Avrupa ve Amerika'da 4-5 yaşına kadar çocuğunuzu ters oturtabileceginiz koltuklar satılıyor. Bizde ise sadece ilk aşama koltuklar (0-13 kg) ters bağlamaya uygun türden piyasada satılıyor.
13 kg dan sonrası için satılan koltukların tümü çocuğu sadece öne bakar şekilde oturtmaya müsait. Birçok anne baba 13 kilo limitine de dikkat etmeden bebek 6 aylık olup başını tutmaya başlayınca çocuğunu hemen öne bakar şekilde oturtmaya başlıyor.
Halbuki bir çocuğun 13 kiloyu bulması 1.5-2 yaşı bulabiliyor. 6 aylık bir bebeğin arabada düz oturması ise çok tehlikeli bir durum ve kabul edilemez.

BİZİM ÇOCUK TERS OTURMAZ

Eğer çocuğunuzu doğduğu günden itibaren sadece araba koltuğunda ve ters oturur şekilde arabaya bindirirseniz, bu duruma büyüdüğünde hiçbir itirazı olmayacaktır.
Biz 16 aylık kızımız Ladin'i hala arabada ters oturtuyoruz. Başka bir seyahat etme şekli bilmediği için de hiç itiraz etmiyor.
Baştan çocuğu böyle alıştırmadıysanız işiniz daha zor. Ama inanın çocuklar herşeye bizden çok daha çabuk adapte oluyor. Eğer araba koltuğuna ters oturmayı bir kural olarak koyar ve taviz vermeden ısrar ederseniz, bir iki tatsız seyahatin sonucunda çocuğunuz mesajı alacaktır.
Unutmayın çocuğunuzun boynunun kırılmasının yanında kopan bir iki kıyametin hiçbir önemi yoktur. Bir çocukla arabada seyahat etmek büyük riskler taşıyan ve son derece ciddiye alınması gereken bir iştir. Hele trafik kazalarının her yıl binlerce can aldığı Türkiye gibi bir ülkede.
Paylaşımı beğendiysen diğer sosyal ağlarda duyurabilirsin!

Yorum Gönder

Kullanıcılarla tartışma ortamı oluşturabilir,sorularınıza daha net cevaplar alabilirsiniz.